Aan het woord: Marc Wijnen, hoofd chirurgie PMC

Sinds kort heeft Stichting Gaandeweg een nieuw lid van het Comité van Aanbeveling: prof. dr. Marc Wijnen, hoofd chirurgie Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Een waardevolle aanwinst voor ons als stichting! Hoog tijd om nader kennis te maken met Marc, we geven hem graag het woord.

“Eerlijk, stabiel en zuiver, dat zijn de kenmerkende eigenschappen van Gaandeweg.”

“Het is bijzonder dat Gaandeweg al 30 jaar bestaat. De stichting heeft een duidelijke visie. Dat is volgens mij het geheim achter dat ze ruim 30 jaar bestaan. Eerlijk, stabiel en zuiver, dat zijn de kenmerkende eigenschappen van deze stichting en dat maakt jullie bijzonder. De consistentie en betrouwbaarheid hebben Gaandeweg in de loop der jaren een goede naam bezorgd. En het is jullie drive die dat allemaal mogelijk maakt.

Verbindende schakel

Een bestuurslid van Gaandeweg vroeg of ik Dr. de Vaan wilde opvolgen in het Comité van Aanbeveling. Ik kende de stichting uit de tijd dat ik in het UMC Radboud een kindje behandelde. Tegenwoordig werk ik in het Prinses Máximacentrum in Utrecht en hoop hier een liaison, een verbindende schakel, voor Gaandeweg te zijn. De regie van alle kinderoncologische behandelingen is geconcentreerd in dit centrum. Van hieruit werken we intensief samen met lokale ziekenhuizen in de omgeving van de patiëntjes. Deze shared care is een concept waar ik helemaal achter sta. Via dezelfde weg wil ik graag realiseren dat gezinnen zich kunnen aanmelden voor Gaandeweg. Want zo’n weekje weg tussen alle behandelingen en onderzoeken door, draagt wezenlijk bij aan het welzijn van het zieke kind maar ook zijn of haar gezin.

Echt weer even gezin zijn

Een oncologische ziekte bij een kind heeft enorme impact op het hele gezin. De aandacht gaat continu uit naar het patiëntje, alle tijd en energie van de vader en moeder gaan daar in zitten. Maar tijdens een weekje weg met Gaandeweg is er ook weer aandacht voor de andere kinderen. Een gezin is écht weer even een gezin. Ook de ouders onderling zijn weer even optimaal connected. Vaak zitten zij om de beurt aan het bed van hun kind. Ze staan in de overlevingsstand tijdens een periode van minimaal 6 maanden tot 2 jaar. Soms stopt één van de ouders met werken om te zorgen voor het kind. Daardoor heeft een gezin minder financiële draagkracht. Een paar dagen weg van de dagelijkse beslommeringen en de ziekenhuisomgeving is dan zeer welkom! Heel even dat vakantiegevoel hebben, is echt belangrijk.”

Landelijke bekendheid Gaandeweg

Door samenwerking met instanties als de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en het Prinses Máxima Centrum kan Gaandeweg meer landelijke bekendheid krijgen en meer gezinnen bereiken. Ik zal Gaandeweg waar mogelijk aanbevelen. Het is belangrijk dat er aandacht is voor de kwaliteit van de zorg voor zowel het kind als het gezin. Gaandeweg speelt hierin een belangrijke rol.”